Einde van Windows 10

Microsoft heeft aangekondigd dat de ondersteuning voor Windows 10 stopt op 14/10/2025. Wat nu?

Windows 10 blijven gebruiken na 14/10/2025

Alle software en dus ook Windows 10 bevatten fouten en kwetsbaarheden.
Zodra een kwetsbaarheid ontdekt wordt, als alles goed gaat, wordt deze hersteld door middel van een update. Vanaf 14/10/2025 worden deze niet meer geleverd. Dit wil niet zeggen dat vanaf die datum uw computer niet meer zal werken, maar dat wil wel zeggen dat hoe langer je Windows 10 na die datum gebruikt, er meer en meer kwetsbaarheden bekend worden die niet hersteld worden. Er is wel een mogelijkheid om toch die veiligheidsupdates te ontvangen, maar daar zal waarschijnlijk een stevig prijskaartje aan hangen. Het is dus aangeraden tegen die datum iets te doen.

Overschakelen naar Windows 11

Als je computer aan de nodige hardware vereisten voldoet zal dit waarschijnlijk reeds gebeurd zijn met de reguliere updates.

Voldoet je computer niet aan de nodige hardware, dan kan deze blokkering omzeild worden. Nadeel hiervan is dat Microsoft niet garandeert dat alles (in de toekomst) blijft werken. Momenteel lijkt het erop dat dit geen problemen oplevert.

Nieuwe computer kopen

Is je computer echt heel oud en zijn de specificaties te laag (bijvoorbeeld minder dan 2GB RAM geheugen of een 32bit CPU) om er nog veel kosten aan te doen, dan kan je overwegen om een nieuwe of tweedehandse computer te kopen.

Installeren van Linux

Je kan je Windows installatie ook vervangen door een Linux installatie. Linuxmint is een zeer goed alternatief. Heeft je computer 4GB ram geheugen of meer dan is dit zeker een optie (2GB zal ook nog gaan, maar dit is op het nippertje) Heb je minder dan 2GB RAM geheugen dan kan je kiezen voor miniatuur Linux distro, maar voor de gewone gebruiker zou ik dat niet aanraden.

Onze club heeft een oude laptop voorzien van een Linuxmint installatie die nog perfect werkt. Al degenen die naar één van onze vergaderingen komt zal de gelegenheid hebben om eens één en ander uit te proberen, om te zien of zo’n Linux installatie iets voor hem/haar is.

Het weggooien van een nog goed functionerende pc is echt zonde van het geld en voor het milieu.